1500 Yıllık mermer atölyesi bulundu


1500 Yıllık mermer atölyesi bulundu

Türkiye mermer ihracatının yüzde 14’ünü karşılayan Denizli’deki Laodikya Antik Kenti’nde yürütülen kazı çalışmalarında, 5-6. yüzyıldan kalma olduğu tahmin edilen ve içinde kesilmiş bloklar, sütunlar ve su kanalları bulunan bir mermer atölyesi ortaya çıkarıldı.
Laodikya Antik Kenti Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek, kazı çalışmalarını aralıksız devam ettirdiklerini söyledi.
Kazılarda 2012 yılından itibaren odaklandıkları ana mekanlardan birinin ”kutsal alan” olarak adlandırdıkları yer olduğunu dile getiren Şimşek, dört tarafı sütunlarla çevrili ve başta Zeus Tapınağı olmak üzere çeşitli tapınakları barındıran bu alanda yürüttükleri çalışmada, önemli bir bulguya ulaştıklarını ifade etti.
Şimşek, ”kutsal alanın” kuzeyinde yürütülen çalışmalarda, Erken Bizans Dönemine ait 5-6. yüzyıllardan kalma mermer kaplama ve kesme atölyesinin ortaya çıkarıldığını kaydeden Şimşek, bugüne kadar daha önce sadece Efes’te ve Ürdün yakınlarındaki Gerasa Antik Kenti’nde aynı döneme ait benzer atölyeler bulunduğunu anlattı.
Antik çağ ve sonrasındaki dönemlerde Laodikya gibi bugünün mega kentlerine eş değer yerleşimlerde, yapıların süslenmesi için mermer kaplamalara büyük ihtiyaç duyulduğunu ve bunun çok zor ve zahmetli bir iş olduğunu ifade eden Şimşek, şunları söyledi:
”Mermerciliğe ilişkin ortaya çıkarılan en eski bulgu, yine Denizli’deki Hiearapolis Antik Kenti kuzey nekropolünde bulunan bir mezar kapağı. Bu kapak üzerindeki tasvirde, bir mermer fabrikasının nasıl çalıştığını görebiliyoruz. Özellikle insanoğlunun bu dönemde de su gücünden yararlandığı görülüyor. Ortaya çıkardığımız mermer atölyesinde de kesilmiş mermer blokları, kesilmeye hazırlanmış mermer sütunları ve su kanalları bulunuyor. Buradaki sitemde de su gücüyle bir çark çalıştırılmış, çark millere bağlanmış, miller sürtünme yoluyla mermer kaplamaları kesmiş. Bu vadi insanları, binlerce yıl öncesinden mermere şekiller verdiler, güzel tapınaklar, evler yaptılar.”


Yayınlanma Tarihi: 30 Nisan 2012

Kategori: Genel

Görüntüleme: 247 Defa

Etiketler:


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Türkiye nin en iyi sözlerinin bulunduğu sitemize hoş geldiniz.