Memura farklı zam


Memura farklı zam

Türkiye tarihi bir değişikliğe daha imza attı. Memurlar artık toplu görüşme yerine sözleşme masasında hak arıyor. İlk görüşmede 5 aylık gecikme için +1 puan formülü masaya geldi.

Yaklaşık 2.5 memur ve 2 milyona yakın memur emeklisinin beklediği tarihi gün nihayet geldi. Türkiye tarihinde ilk kez memurlar toplu sözleşme için hükümet ile masaya oturdu. İlk görüşmede taraflar bundan sonraki görüşmelerin gündemini belirlerken, masaya çok önemli bir teklif geldi. Maliye kaynaklarından edinilen bilgiye göre; yılbaşından bu yana zam bekleyen memura, bu 5 aylık gecikme için de fark ödenecek. Bunun için bir süredir formül aranıyordu. Sendikalar gecikme faizi ödenmesini talep ederken, bu teklif kabul görmedi. Bunun üzerine dün, memurların tamamına alacakları zamma ilaveten 1 puan da gecikme zammı yapılması gündeme geldi. Buna göre; memur yüzde 5 zam alırsa, buna 1 puan daha ilave edilerek yüzde 6 olarak uygulanması sağlanacak. Böylece memurların 5 aylık hak kayıpları bir nebze de olsa önlenirken, sürekli sahip olacakları bir zamma da kavuşmaları imkanı doğacak. Toplu sözleşme görüşmelerinin ilk oturumunda kamu görevlileri sendikaları ile hükümet tarafı bir araya gelirken; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik görüşmelerin çalışma takvimini belirlediklerini açıkladı.

SON GÜN 21 MAYIS

21 Mayıs’ta nihai zam oranının belirlenebileceğini belirten Bakan Çelik, şunları söyledi: “Bugün her ne kadar karşılıklı heyetler halinde oturmuş olsak da, masanın diğer tarafı ile bu tarafı bizim için aynıdır. Çünkü biz rakip değiliz. Aynı gemide bulunduğumuzun bilincindeyiz.” Bakan Faruk Çelik, 12 Eylül’de yapılan referandumun en en önemli sonuçları arasında kamu görevlilerine toplu sözleşme hakkı tanınmasının da yer aldığını vurguladı. Sendika başkanları ise hükümet tarafının bir dahaki toplantıya zam teklifiyle gelmesini istedi.

‘ÇALIŞMA HAYATINDA YENİ DÖNEM

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, toplu sözleşme görüşmelerinin start alması ile Türkiye’de çalışma hayatında yeni bir dönemin başladığını söyledi. Toplu sözleşme masasında kamu görevlilerine yeni kazanımlar üretilmesi dileğinde bulunan Gündoğdu, “Sermayeye ve üst düzey kamu görevlisine fabrikatör Hulusi Kentmen gibi davrananların, memura Turist Ömer tavrı göstermesini normal karşılamayız” dedi.

SENDİKALARIN ZAM TALEPLERİ

Memur-Sen: Kamu çalışanlarının maaşlarına 2012 yılı için yüzde 16, 2013 içinse yüzde 14 oranında yüzdelik zam yapılmasını istiyor. Taban aylığa ise 2012 için 120, 2013 içinse 80 TL artış yapılmasını talep ediyor.

Türkiye Kamu-Sen: Yüzdelik artış olarak 10+10 olmak üzere 2012 yılı için yüzde 20 zam istiyor. Ayrıca tüm kamu görevlilerine ve emeklilerinin taban aylığına yansıtılmak üzere 100 TL ve ayrıca özel hizmet tazminat puanlarının artırılarak 100 TL artış talep ediyor.

KESK: Tüm kamu emekçilerinin maaşlarına yüzde 30 zam yapılmasını ve 2012 yılı için bu düzenleme yapılırsa, 2013 yılı için gerçekleşen enflasyon+büyüme oranı+refah payı kadar ücret artışı istiyor.


Yayınlanma Tarihi: 01 Mayıs 2012

Kategori: Genel

Görüntüleme: 265 Defa

Etiketler:


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Türkiye nin en iyi sözlerinin bulunduğu sitemize hoş geldiniz.